Ur Västerbottens-Kuriren (VK.se), 2006-06-01

Nio nyfödda på fyra månader i babyboomens byar

En ny invånare var fjortonde dag. Sån är den imponerande tillväxttakten i de tre grannbyarna Aspeå, Ava och Lögdeå i Nordmalings kommun. 19 januari föddes William. För 11 dagar sedan såg Adam dagens ljus. Däremellan har de två fått sju blivande lek- och skolkamrater.

LÖGDEÅ

Nio födslar på 123 dagar. I tre nästan sammanväxta byar med bara 350 hushåll. Det är svårslagna siffror.

Siffror som blir ännu vassare när vi berättar att två nytillskott ytterligare väntas i höst. Plus att Fathima Andersson i Lögdeå var lite före det stora gänget när lilla Lydia föddes 13 november i fjol.

Det är bara för återuppståndna Lögd-Boa, nu med namnet Tempo, att fylla lagren med blöjor.

Häpnadsväckande

VK konstaterade redan i januari att orsaken till babyboomen är oklar, men resultatet häpnadsväckande.

- Nu har vi en hel hockeyfemma till LN91:s tjejlag, konstaterar Anna Eriksson, som tänker lansera sin Alice, född på kungens 60-årsdag 30 april, på en av platserna.

Av de nio nyfödda i vår är fyra tjejer och fem pojkar, men med nämnda Lydia är hockeyfemmorna klar, både på tjej- och pojksidan.

När hela gänget träffades i går, i Salemkyrkans lokaler i Mo, var det kanske inte så mycket hockeysnack. Mest handlade det om förlossning, amning, blöjor och nattsömn.

Nästan en hel skolklass

- Vi har onekligen något gemensamt. Och snart är vi också föräldrar till barn i samma klass. säger Caroline Rossander, mamma till 11 dagar gamle Adam.

Kommunalrådet Ulla-Maj Andersson, som tillsänder de nyblivna föräldrarna en personligt signerad gratulation kanske måste tänka om. Här kommer ju nästan en hel skolklass nya på några månader.

- Till Lögdeå skola som hon ju vill lägga ner, och flytta barnen till Rundvik, konstaterar Anna Eriksson skrattande och lägger kanske en extra vedpinne i valbrasan.

BENNY STIEGLER

2006-06-01